...

Rolf-Inge Nodberg015.JPGkjorer7.jpg

Født i 59,gift ,3 barn +Mira(4årig labrador)

Trives best når jeg kan være i bevegelse ,helst på fjellet om vinteren. Små og store toppturer rundt Tromsø med Mira gir overskudd i hverdagen.

Er en "fri hæl"entusiast!

Utdannet fysioterapeut i 1988 i Bergen.Videreutdannet Manuellterapeut i 1997 og har jobbet i klinisk praksis på Institutt for Manuellterapi i Tromsø siden 1991.

Åpnet Grønnåsenklinikken Manuellterapi og Fysioterapi høsten 2008.

Tilbyr følgende behandlingstiltak:

 • Manipulasjon og mobilisering av ledd
 • Tøyninger av muskulatur
 • Nerve mobilisering
 • Triggerpunkt behandling m/nåler(nåling av smertefulle muskelknuter)

  TRIGGERPUNTBEHANDLING også kalt INTRAMUSKULÆR STIMULERING

  I min behandling av pasienter med smerter og redusert funksjon i f.eks nakke,skuldre og rygg bruker jeg ofte nåler.Fordelen med nålen er at den både kan brukes som et behandling og undersøkelsesverktøy.Ledddnær dyp muskulatur jeg ikke kan palpere(kjenne, trykke på med fingrene),vil nålene være en forlengelse av mine fingre og jeg kan på den måten kjenne på ulike type muskelspenninger i dypet hvor mine finger ikke kommer til.

  Dersom sykehistorien smerteanamnesen og den kliniske undersøkelsen tyder på at smertene og den reduserte funksjonen pasienten sliter med er et resultat av aktive triggerpunkter i en eller flere muskler vil jeg først ønske å prøvebehandle de muskulære triggerpunktene med nåler,men kun så lenge pas. samtykker en slik behandlingform.(noen har angst for nåler)

  Jeg informerer tydelig at triggerpunktbehandling m/nåler IKKE er det samme som akupunktur,som er en egen alternativ behandlingsform.Så lenge jeg har et driftilskudd fra kommunen har jeg ikke lov til å drive med akupunktur i min arbeidstid.Dersom jeg alikevel skulle ha tro på at pasienten har best utbytte av en slik behandlingsform henviser jeg dem videre til seriøse kollegaer som praktisere akupunktur.

  For de av dere som ikke er kjent med begerpet muskulære triggerpunkter kan jeg fortelle at dette er små ømme/smertefulle områder i musklene våre("muskelknuter",lokale muskelspenninger) , som finnes på helt bestemte steder på de ulike musklene .Når disse triggerpunktene av en eller annen grunn er overbeastet vil de kunne gi bl.a smerter og redusert funksjon og vi kaller dem da AKTIVE triggerpunkter.

  Et aktivt triggerpunkt kan bl.a gi smerter lokalt der hvor selve triggerpunktet ligger eller referert , dvs smerten stråler til andre steder i kroppen. eller kommer frem helt andre bestemte steder som er typisk for akkurat dette triggerpunktet.Det siste her er svært viktig å være klar over som terapeut når pasientene forteller om hvor de opplever sine smerter.

  Eks:Foran på skulderleddet har vi en muskel som heter deltoid.Aktive triggerpunkter i denne muskelen gir smerter lokalt fremme i denne muskelen.

 • t-infraspinatus01.jpgINFRASPINTUSTRIGGERPUNKTER

  På baksiden av skulderbladet sitter en annen muskel som også har med skulderleddets funksjon å gjøre den kalles infraspinatus.Når aktive triggerpunketr i denn muskelen "fyrer" opplever gjerne pasientene at smerten sitter dypt inni leddet, foran på skuldere eller ned i overarmen.Det at smertene kan kjennes et helt annet sted en hvor det aktive triggerpuktet sitter kalles referert smerte.

  Dersom skal behandle smertepasienter og en ikke har god nok kunnskap om at muskler har slike triggerpunkter ,hvordan man kan finne dem, og ikke minst hvor de ulike triggerpunktene bl.a kan sende sin smerte kan det være vanskelig å få et godt behandlingsresultat.

  Triggerpunktene kan behandles på ulike måter,varme,tøyning,ultralyd,laser nåler osv.

  Jeg benytter som sagt nåler og opplever at denne behandlingsformen oftest gir det beste behandlingsresultatet, bl.a SAMMEM MED pasientenes hjemmøvelser i etterkant av min behandling.Hjemmebehandlingen kan bestå av varmepakninger før egentøyning,flere ganger daglig.Denne delen av behandlingen skiller seg vesentlig fra akupunkturbehandling da pasientene i etterkant av min triggerpunktbehandling er en svært viktig brikke i sin egen rehabiliteringsprosess.

  Jeg pleier å si at det pas. selv skal gjøre er mer enn halve behandlingen og at behandlingsresultatet er avhengig av hjemmebehandlingene.Kunnskapen de tilegner seg ved å være delaktiv i sin egen rehabiliteringsprosess håper jeg kan gjøre dem istand til å kunne forebygge evt. muskelskjelettplager i fremtiden.

  Hva opplever egentlig pasientene når jeg behandler disse triggerpunktene (muskelknutene)?

  For det første vil en IKKE oppleve smerter dersom jeg setter en nål i en muskel utenom triggerpunktene dette er fordi nålene er svært  tynne .Poenget  med behandlingen er at du SKAL oppleve en type smerte som kan beskrives som sprengende,pressende nesten som å få en spøyte .Kjenner du ikke noe når jeg setter nålen har jeg ikke funnet triggerpunktet og jeg vil fortsette "fiske"med nålen i muskelen til jeg får et "napp",dvs presset, sprenget jeg er på jakt etter!

  Mange opplever da at "deres" typiske smerteproblem enten forsterkes eller kommer frem igjen i de delene av kroppen hvor de er plaget med smerter.Smertene kan gå litt opp og ned som en bølge på havet men etter en stund kjenner du ikke noe lenger.Andre igjen opplever kun en tydelig lokal sprengfølese som gradvis ebber ut og blir borte.

  Veldig forenklet sier jeg at behandlingen skal få muskelspenningen i triggerpunktet til å slippe!("muskelkrampa" slipper) slik at leddfunksjonen skal kunne normaliseres.

  Og det er nå i etterkant jeg instruerer dere i hjemmebehandlingen.Jeg instruere dere i bl.a i riktige tøyninger , bruk av varmepakninger osv.

  Arbeidsfilosiofien er ansvar for egen helse !

 • NB!Smerter kan oppleves fra ulikt type ve,ikke bare muskler,men også nervevev(logg deg inn på  nevropatiske smerter under KUNDE avdelingen)leddstrukturer osv.

 • Her er en god nettside på triggerpunkter og deres smertebilder ,gooogle NAMTPT  .Trykk deretter på "symptom checker på ve side og bli belært i triggerpunktenes smerteverden!

 • Massasje

 • Taping/sportstaping
 • Motor kontrol øvelser
 • Slynge terapi/SET
 • Trening m/ pilates ball
 • Medisinsk trenings terapi
 • Kognitiv terapi

    Kostholdsveiledning

slynge.jpg

 Slyngeterapi(SET)

akupunktur-150x150.gif

Triggerpunktbehandling m/nåler

Andre faglige tilbud:

 -  Arbeidsplassundersøkelser.

 -  Timebasert undervisning på fysioterapiutdanningen i Tromsø.

 -  Kurser i deaktivering av triggerpunkter m/nåler for fysioterapeuter.

Dersom jeg finner det nødvendig , for pasientens beste, henviser jeg dem videre til  legepesialister innen skolemedisin / alternativ medisin eller andre kunnskapsrike kollegaer for videre utredning evt. behandling.

Pr. idag disponerer jeg  3 behandlingsrom og en liten treningsavdeling hvor jeg kan jobbe med rehabilitering av skader el.l..Har et treningssenter i etasjen over,Tromsø Treningssenter,med kunnskapsrike treningsinstuktører, som jeg vil henvise pasienter videre til , som måtte ønske å komme igang med regelmessig frisktrening eller bare fortsette egentreningen når rehabiliteringsfasen hos meg er over.

  

Andre kollegaer på Grønnåsenklinikken er:

Frank Kjeldsberg

født i 80, samboer.
Opprinnelig fra Trondheim, men bodd i Tromsø siden mars 07.
Utdannet fysioterapeut i Esbjerg Jan 05, og har en allsidig bakgrunn fra kommune, rehabilitering og bedriftshelsetjeneste. Har arbeidet 2 år ved institutt, og fra høsten 09 ved Grønnåsenklinikken.
Er også fysioterapeut for toppserielaget til I.F. Fløya.
Veldig glad i fysisk aktivitet både sommer og vinter, og legger vekt på aktiv deltagelse i behandlingen.
Er også utdannet personlig trener ved Norges Idrettshøyskole.
Kan tilby følgende behandling:
- Triggerpunktbehandling med/uten nåler
- Bløtdelsbehandling/tøyning av muskulatur
- Slynge terapi/Redcord
- Kinesiotaping
- Aktiv opptrening

foto04939.jpg

...
Grønnåsenklinikken
Dramsvegen 206
9010 TROMSØ
Mob: 951 59 886